Bezinková šťáva

21. června 2016 v 10:00 | Terka a Martin |  Od kamarádů
Byla jsem na návštěvě u Terky a Martina a naučila jsem se tam skvělou věc :-) a tu jsem si mohla i odvézt a aby to nebylo zprostředkované ode mě dnes vydám jejich postup i jejich fotky :-)


Výroba bezinkové šťávy:
Nic těžkého to opravdu není, avšak dobrým základem je najít kvetoucí bez, který není v dosahu silnice. Aby květy nebyly zaprášené.



Co dále budete potřebovat je:
cukr - 2,5 kg
kyselina citrónová - 30 g
voda - 1,7 l
květy bezu černého - 25 - 50 ks (podle velikosti a také chtěné výsledné intenzity bezinkové chuti)
nádoby do kterých vše nalijete (nejlepší jsou ty velikosti od okurek - cca 3,5 l).




Květy je nutné nejdříve ostřihat od hlavních stonků a pak teprve plnit do sklenic.




Poté se věnujeme cukrovému nálevu.
Do 1,7 l vody nalijeme do hrnce a začneme ohřívat, do vody postupně sypeme cukr a kyselinu citronovou a mícháme, dokud se vše nerozpustí.
Necháme přeskočit varem, vypneme ohřev a necháme trochu zchladnout. Posléze cukrovým nálevem přelijeme květy ve sklenici.




Hrdlo sklenice překryjeme pečícím papírem a upevníme buď gumičkou, nebo provázkem.




Necháme 5 dní louhovat.




Šťávu poté přelijeme přes plátýnko a oddělíme od květů, nalijeme do lahví a zahřejeme na 70°C,aby se sterilovaly.




Poté do hrdla lahve nalijeme trochu alkoholu a lahev ještě za horka zavíčkujeme.




Já se na ní teprve chystám, ale mám už na mále!!!!
Tak dobrou chuť!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama